vprašanja strank

miti in resnice o laserski epilaciji

Vse kar morate vedeti preden se odpravite na lasersko epilacijo v Kokon.

kdaj, kako in zakaj

Preden se odpravite na lasersko epilacijo si preberite vse o celotnem poteku laserske terapije, medicinske indikacije pri katerih je laser še posebej učinkovit, kontraindikacije in zakaj lahko z lasersko epilacijo dolgoročno privarčujete.

Kaj je laser in kako deluje?

Diodni laser ustvarja svetlobni žarek določene valovne dolžine, ki se absorbira v pigmentu dlačnega mešička, pri čemer uniči dlako in generativne celice dlake.

Kdaj je laserska epilacija najučinkovitejša?

Dlako lahko trajno uničimo le v aktivni fazi njene rasti, ko je še pripeta na svoje jedro in vsebuje veliko pigmenta. V povprečju je na telesu istočasno v fazi rasti približno 10–20 % dlak, druge so v fazi mirovanja ali izpadanja in jih laser ne more uničiti. V enem postopku tako pri optimalnih pogojih uničimo med 10 in 20 % dlak, zato v povprečju potrebujemo od 5 do 7 ponovitev, da odstranimo večino dlak na področju posega.

Od česa je odvisna učinkovitost laserske epilacije in kateri so optimalni pogoji zanjo?

Odvisna je od števila dlak v fazi rasti, barve kože, barve, debeline in gostote dlak, prejšnjih postopkov depilacije, hormonalnega stanja ter starosti. Najoptimalnejši pogoji so črna dlaka, bela koža in čim več dlak v fazi rasti. Pri svetlejših in tanjših dlakah je potreben kakšen postopek več.

V kakšnih časovnih intervalih ponavljamo postopke?

Ker so faze rasti na različnih predelih telesa različno dolge, so tudi intervali med posameznimi postopki različni. Vendar se načeloma prvi postopki ponavljajo na dva meseca. Po vsakem postopku so dlake, ki ponovno zrastejo, tanjše, svetlejše, njihova rast se upočasni in so zato kasneje tudi intervali med posameznimi postopki vedno daljši. Področje obraza zahteva dolgoročno vzdrževanje zaradi vpliva hormonov, ki vplivajo na ta predel telesa.

Kako poteka postopek laserske epilacije?

Prvi obisk je običajno namenjen pogovoru, pregledu in oceni stanja. Pred samim postopkom kožo očistimo in označimo ter obrijemo dlačice. Po postopku je koža nekoliko občutljiva, pojavi se rahla rdečica, ki pa hitro izgine. Le pri močnejših dlakah je navadno lahko prisotna 2 do 3 dni. Dlake, ki po postopku ostanejo v koži, se same izločijo v 2 do 3 tednih. Običajno ostane epilirani predel vsaj tri tedne brez dlak, dokler ponovno ne zrastejo tiste dlake, ki jih v predhodnih postopkih nismo uničili.

Pozitivni stranski učinki laserske epilacije?

Ugodno deluje na pseudofolikulitis (vnetje dlačnega mešička), vraščene dlake, druge vnetne procese na koži ter hkrati deluje kot sistem za foto obnovo, saj pospeši regeneracijo kože in deluje kot pomlajevalni postopek.

Katere so medicinske indikacije?

PSEVDOFOLIKULITIS – vnetje dlačnega mešička, ki nastane po britju ali voskanju kot posledica vraščanja dlak. Pojavi se kjerkoli na telesu, najpogosteje pa na moški bradi (psevdofolikulitis barbae), bikini predelu, podpazduhi. Vnetje se lahko razširi na sosednje folikle, zaradi česar je bolezen zelo dolgotrajna in lahko pušča trajne posledice na koži, kot so madeži in brazgotine. SINUS PILONIDALIS – vnetni proces nad križnico ali trtico. Nastane kot posledica vraščanja dlak na tem področju. Pojavi se v dveh oblikah; kot akutni pilonidalni absces ali kronični pilonidalni sinus. Najnovejše raziskave so pokazale, da je dolgoročno preventivno najboljša rešitev trajna laserska odstranitev dlak na tem področju. Laserski postopek je enak kot pri epilaciji dlak kjerkoli na telesu.

Katere so kontraindikacije?

Laserske epilacije ne izvajamo pri dlakah, ki rastejo iz pigmentnih znamenj, bradavic, pa tudi ne, če sta prisotna herpes simpleks ali večje vnetje oziroma v primeru jemanja določenih zdravil. Pozorni smo na vsa znamenja in kožne spremembe. Pri oceni, da gre za preobsežno ali bolezensko prekomerno poraščenost, stranko napotimo k dermatologu ali endokrinologu. Ta bo ocenil hormonalno zdravstveno stanje in predpisal nadaljnje zdravljenje in postopke. Laserskega postopka ravno tako ne izvajamo v času nosečnosti.

Ali je laserski postopek boleč?

Da, laserski postopek je boleč, čeprav pa na občutek bolečine vpliva vaš prag bolečine. Odvisno je tudi od samega mesta epilacije in gostote dlak. Določena mesta so občutljivejša, druga pa skoraj neobčutljiva, tako da se komaj zazna delovanje laserja. Bolečina je kratkotrajna in mine takoj po končanem delovanju na posameznem mestu.

Ali je lasersko odstranjevanje dlak drago?

Dolgoročno gledano je to najcenejša metoda za odstranjevanje dlačic. Če želimo biti brez dlačic, se moramo z voskom depilirati enkrat mesečno. Strošek opravljene depilacije v salonu vam v štirih letih pokrije strošek 5 do 7 laserskih postopkov. Pri tem je treba upoštevati, da je po voskanju depilirani predel brez dlak kvečjemu en teden v mesecu. Če prištejemo še čas za prihod v salon, možna vnetja, bolečine in vraščanje dlak po voskanju, potem ni dvoma, da je laserska epilacija najboljša in najcenejša izbira.

navodila in priporočila za stranke